Vragen op Vrijdag: huren in Overijssel

Iedere week publiceert de redactie de rubriek ‘Vragen op Vrijdag ‘, waarbij er antwoord gegeven wordt op drie lezersvragen. Deze week gaan de vragen over het thema: huren in Overijssel. 

Vraag 1. Wat zijn de nadelen van huren?

Het huren van een woning heeft zowel voordelen als nadelen. Het Nibud publiceerde hier een lijst van. Veel mensen vinden het bijvoorbeeld zonde van het geld om te gaan huren. Het huurhuis is namelijk niet officieel van jou, waardoor je niet altijd de vrijheid hebt om het aan te passen naar je eigen smaak. Als je die vrijheid wel hebt, krijg je de investering die je erin legt, niet terug. Ook heb je bij het huren van een woning ieder jaar te maken met een huurverhoging. Deze prijzen zullen de komende jaren blijven stijgen, omdat het aanbod van huurwoningen maar beperkt is. Een ander nadeel is dat je geen eigen vermogen opbouwt via je huurhuis.

Toch willen wij deze vraag niet onbenut laten om je ook een aantal voordelen van huren mee te geven. Zo heb je als huurder een wettelijke huurbescherming, wat inhoudt dat de verhuurder je niet zomaar uit het huis kan zetten. Een groot voordeel is, dat wanneer je wilt verhuizen, je het contract op korte termijn kan opzeggen. En voor het onderhoud aan het huis, hoef je alleen maar even de verhuurder te bellen. Sommige huurders kunnen daarnaast in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit is wel afhankelijk van je inkomen en de hoogte van de huur.

Vraag 2. Wat is een urgentieverklaring en hoe werkt het?

Woningzoekenden kunnen door middel van een urgentieverklaring voorrang krijgen op de markt voor sociale huurwoningen. Maar deze verklaring krijg je niet zomaar. Zoals de naam al zegt, krijg je alleen bij urgentie voorrang. Dit is te lezen op de website van Rijksoverheid. Hierbij kan je denken aan: medische redenen waardoor je moet verhuizen, je oude huis dat gesloopt wordt door de verhuurder, als je in een onveilige woonsituatie zit of als je door een scheiding je huis moet verlaten. Bij je gemeente kan je terecht voor het aanvragen van de verklaring. Als de gemeente geen vaste regels heeft voor het bepalen van de voorrang, dan kan de woningcorporatie de voorwaarden stellen waar je aan moet voldoen.

Meestal hoor je tussen de 6 en 12 weken of er urgentie aan je wordt verleend. Met een urgentieverklaring heb je 3 maanden de tijd om een geschikte woning te vinden. In de verklaring wordt benoemd wat je zoekgebied is, wat je maximale huurprijs is en naar welk type woning je opzoek bent.

Vraag 3. Waar kan je in deze tijd nog huren?  

Een goede en terechte vraag. Uit de jaarrapportage ‘Staat van de Woningmarkt’ , dat de leefbaarheid in gebieden met veel corporatiewoningen minder gunstig is ten opzichte van gebieden met weinig corporatiewoningen. De verschillen tussen ‘goede’ en ‘slechte’ wijken, met ‘sterke’ en ‘zwakke’ groepen huurders is toegenomen. Toch is het tegenwoordig niet meer weg te denken om via woningcorporaties aan een huis te komen. Met veel geluk kom je nog weleens aan een huurwoning via kennissen. Een structurele oplossing voor de oververhitte woningmarkt is er op dit moment helaas nog niet. Het enige wat we je mee kunnen geven is de volgende bemoediging: geef het niet op!

Dat was het alweer voor deze week. Volgende week zijn we weer terug met een nieuwe rubriek van ‘Vragen op Vrijdag’. Heb jij nog een prangende vraag die wij voor jou moeten beantwoorden? Stuur deze dan naar redactievalsestart@gmail.com of stuur ons een bericht op Instagram @PubliekPlein.

 

 

Leave comment