Voorstad Verbindt met breien

Naalden en bollen wol: de dames van de breiclub uit Voorstad in Deventer zijn er maar druk mee. Op tafel ligt een bijna voldaan breiwerk voor de Hanzekaravaan. Verschillende kenmerken van de Hanzesteden zijn te zien, zoals de IJssel en de iconische kerken van alle Hanzesteden. Het breiwerk is al klaar. Nu moeten alle losse breiwerken in vier delen aan elkaar vast worden gemaakt voor de presentatie op de Beestenmarkt. ,,Met dit ontwerp willen we het verhaal van de Hanzesteden vertellen”, zegt Kitty (74), een fanatieke breister die elke week bij de breiclub aanschuift.

Bij binnenkomst in de Buurtfabriek valt direct op dat de kleuren rood en geel een terugkomend thema zijn. In de hoek staat een verkooppunt waar geïnteresseerden een breiwerk kunnen kopen, ook hier kleurt alles rood en geel. Dit is ook niet zo gek want rood en geel zijn de kleuren van voetbalclub Go Ahead Eagles, wiens stadion midden in de Voorstad ligt.

Met Open armen

Inmiddels is het 19:30 uur geweest en de koffie, thee en koeken gaan rond. Aan gezelligheid geen gebrek bij de breiclub. ,,Ik heb hier veel vriendinnen ontmoet”, vertelt Kitty. Ze pakt een stukje stof waarop ze een kleine stoffen versie van de kerk van Doesburg aan vast spelt.

Kitty zit naast Christina, afkomstig uit Syrië. ,,We hebben een keer samen met de breiclub het hele huis van Christina ingepakt met zelfgemaakte breiwerken, waaronder de Syrische vlag. Zelfs oud-burgemeester Andries Heidema was erbij. Dat was leuk he?”, vraagt Kitty aan haar buurvrouw. Ze knikt met een glimlach op haar gezicht, terwijl ze een geel-zwarte sjaal aan het breien is.

Harde kern

Iedereen wordt dus met open armen ontvangen bij de breiclub van Voorstad Verbindt. De dames hebben Christina zien groeien als persoon sinds ze is aangeschoven bij de breiclub. Ze spreekt een goed woordje Nederlands en het breien heeft ze al snel opgepikt. Iedereen is dus welkom, maar nieuwe mensen komen maar mondjesmaat binnen. ,,De mensen die hier zitten zijn wel echt de harde kern”, zegt Kitty.

Met deze harde kern breit Kitty de mooiste sjaals, mutsen, truien en andere grote kunstwerken. Als Go Ahead Eagles in de Adelaarshorst moet voetballen staat er een kraampje waar supporters zelfgebreide sjaals en mutsen kunnen kopen. De dames hebben zelfs de hele wijk voorstad ingepakt met een gebreide sjaal. Het werk was maar liefst 3 kilometer lang.  ,,We kregen toen veel leuke reacties van mensen uit de wijk”, weet Kitty.

Vroeger en nu

Kitty woont nu 33 jaar in de Voorstad, maar ze groeide op in Bussloo in de buurt van Twello. ,,In Bussloo hadden we geen directe buren”, zegt Kitty. Dat was soms wel lastig met bepaalde zaken geeft ze aan, maar in Voorstad was dit helemaal anders. ,,Toen ik hier kwam wonen had ik veel meer buren en dat vond ik erg prettig. We stonden allemaal klaar voor elkaar”.

Tegenwoordig is dit wel anders. ,,Ik ken niet alle buren meer”, zegt Kitty. Het is daarom ook minder fijn wonen dan vroeger, merkt ze op. Nu Kitty met pensioen is vindt ze het fijn dat ze elke donderdagavond terecht kan bij de Buurtfabriek in Voorstad om te breien. ,,Maar ik speel ook spelletjes thuis met mijn man. We spelen graag twee potjes rummikub”.