Tips om als student tijdens corona de Ramadan door te komen

De Ramadan is sinds gisteren begonnen! De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Tijdens deze maand wordt er tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast. Zo moet jij je onthouden van eten en drinken, maar mag je ook niet roken, geen seks hebben, schelden, roddelen of liegen. Voor moslims is de Ramadan een tijd van reflectie en bezinning. Ook vele studenten zullen deze maand gaan vasten. Voor de tweede jaar op rij moet er worden gevast tijdens de lockdown. Corona en thuiszitten maakt het er niet per se makkelijker op. Vandaar een paar tips om toch de Ramadan goed door te komen.

Zoek online naar gebeden (Tarawih)

Omdat het momenteel niet overal mogelijk is om naar de moskee te gaan voor het dagelijkse gebed, zenden veen moskeeën het dagelijkse gebed via een online stream uit. Deventer Centrum Moskee streamt het dagelijkse gebed bijvoorbeeld via Facebook. Zo kun je toch samen, met vrienden of familie, het gebed volgen.

Ga ook online samen eten

Voor corona werd er in grote groepen samen gegeten tijdens de Ramadan. Helaas zit dit er dit jaar door de maatregelen en de avondklok ook niet in. Maar niet getreurd! Net als de bidden, kan er ook online samen gegeten worden. Ontmoet elkaar op Zoom, Teams, Skype of misschien zelfs op Facetime. Nodig elkaar uit om ’s avonds elkaar online te ontmoeten, zo ben je in deze periode toch een beetje samen!

Wees bewust dat je meer prikkelbaar bent

Door het vasten kun je eventueel wat minder concentratie of energie hebben. Daardoor lukt het misschien niet altijd om je goed te focussen op je schoolwerk, helemaal nu we thuis onze lessen moeten volgen. Reken dit jezelf niet te hard aan! Probeer in plaats daarvan je schoolschema wat aan te passen, waar dit kan. Merk je dat jij je huiswerk beter later op de middag kan maken, pas je daar dan op aan.

Blijf bewegen

Doordat je meer thuiszit door corona, en ook niet naar de moskee kan, beweeg je veel minder. Maar het is toch belangrijk om elke dag een moment te pakken om even te wandelen, fietsen of op een andere manier te bewegen. Normaal gesproken beweeg je tijdens de Tarawih bijna zestig minuten. Als het gebed thuis plaatsvindt, kan het wat moeilijker zijn om dit vol te houden.

Eet gezond

Normaal gesproken wordt er tijdens de Ramadan producten gegeten die veel suiker bevatten, om zo de suikerspiegel vlug omhoog te krijgen. Maar met het coronavirus op de loer is het erg belangrijk dat je een sterk immuunsysteem hebt. Gezond en gevarieerd eten helpt hierbij.

Leave comment