Studiefinanciering: Kloof van de toekomst?

In de Landelijke Monitor Studentenhuisvestiging 2022 wordt gemeld dat van studenten tot en met 22 jaar, 59% thuis woont. In 2012 was dat nog 43% (LMS 2012). Meer studenten blijven een tijdje bij de ouders wonen, maar waarom eigenlijk?

Hogeschooldocent Ben Boksebeld ziet ook een verandering in de woonsituatie van de student. “In 1991 ben ik begonnen als docent. Toen begon ik als studieloopbaanbegeleider in het eerste jaar. Wat je in het eerste jaar al meemaakte was dat de studenten die beginnen met de opleiding halverwege het eerste jaar al op kamers gaan. Tegenwoordig is dat heel anders, ik denk dat bij mij in de groep, waar ik nu slb’er van ben, dat zijn een stuk of 14 derdejaars studenten, daarvan zit niemand op kamers. Dat heeft te maken met het systeem van studiefinanciering.”

Studenten toen vs. nu
Maar wat is het dan het probleem met de studiefinanciering? Boksebeld denkt dat het de angst voor het lenen is geworden. Boksebeld: “Ik heb een studieswitch gemaakt en dat kon toen gewoon. Dat was heel normaal. Er waren ook mensen die deden twee drie studies achterelkaar, dat kon ook. Nu is de cultuur veel meer: ‘je krijgt one shot’. Die moet raak zijn en daarna moet je aan het werk.”

Een torenhoge studieschuld, huurkosten, abonnementen en boodschappen…  Het is mogelijk om in de armoede terecht te komen als student. Maar dat kan eigenlijk pas na je studententijd. Boksebeld legt uit: “Ik zal niet zeggen dat het onmogelijk is. Stel, je haalt je diploma niet in tien jaar. Dan moet je alles als lening terugbetalen. Dan nog kan je voor de afbetaling daarvan een draagkracht berekening aanvragen.” Boksebeld ziet een vicieuze cirkel ontstaan. Als je met een grote studieschuld de woningmarkt op komt en niet kan kopen, bouw je geen kapitaal op. Hierbij komen schuld en huurkosten samen, “dan sta je echt op achterstand”.

De toekomst kloof
“Die studieschuld kan natuurlijk best oplopen. Je kunt altijd draagkrachtmetingen aanvragen en je kunt altijd vragen of de aflossing van je studieschuld iets lager kan. Ik maak mij meer zorgen om het effect op wat latere leeftijden. Omdat je eigenlijk aangewezen bent op de huursector, omdat je niet genoeg capaciteit hebt om te kopen en als jij alleen je huur moet opbrengen… dat wordt lastig. Die aflossing van de studieschuld is niet het probleem, maar het feit dat je allerlei andere dingen niet meer kunt. Dat gaat tot problemen leiden. Dat zal niet gebeuren voor diegenen die hun studie zelf betaald hebben, of hun ouders dan. Die kloof gaat groter worden.”

Boksebeld geeft nog een aantal tips als je met financiële vragen zit:  www.geldfit.nl  en www.berekenuwrecht.nl

Heb jij nog vragen, op- of aanmerkingen? Mail gerust naar studentindekou@gmail.com

Leave comment