Speelplekken in beweging in Assen-Oost

Betere speelplekken in de wijk Assen-Oost – dat is waar de bovenbouwleerlingen van basisschool De Regenboog van dromen. Een tijd geleden gingen we met hen in gesprek en tekenden ze hun ideeën en wensen voor de buurt. Met enthousiasme presenteerden de leerlingen vervolgens hun eigen plannen aan de wethouder van de wijk, Albert Smit.

Het gebrek aan speelplekken voor hun leeftijdsgroep sprong eruit: er zijn te veel speeltuinen gericht op kleine kinderen of ze worden vaak gebruikt als hangplek door oudere jongeren. Om terug te blikken en vooruit te kijken sprak ik met wijkcoördinator Bernadine Bolwijn van de gemeente Assen. Wat is er sinds ons gesprek met de wethouder gebeurd en wat staat er nog op de planning?

Benieuwd naar de andere wensen van de kinderen? Bekijk hier de video waarin zij hun ideeën presenteren aan wethouder Albert Smit.

Hoewel Bolwijn nog niet had gehoord van de samenwerking tussen de basisschoolleerlingen en Albert Smit, kan ze wel bevestigen dat ze bij de gemeente bezig zijn op het gebied van spelen in Assen-Oost. “We zitten echt nog in de eerste fase van dat project. We zijn nu bezig in het noorden van de wijk en in de Speenkruidstraat.”

Kleine stappen
Grote veranderingen zijn er op korte termijn nog niet: er worden geen nieuwe speelplekken toegevoegd. Wel probeert de gemeente bestaande plekken aantrekkelijker te maken. Een voorbeeld daarvan is het plaatsen van kleine doeltjes op het grasveld tegenover de bestaande voetbalkooi. “Die kooi is nu vaak bezet door oudere jongeren,” vertelt Bolwijn. “Door aan de overkant een alternatief te bieden, hopen we ruimte te maken voor de jongere kinderen.”

De gemeente probeert de kinderen te betrekken bij het verbeteren van deze plekken door met ze in gesprek te gaan. In de praktijk blijkt dit lastig te zijn. “Vaak zijn het de jongste kinderen die samen met hun ouders meedoen aan dit soort sessies,” vertelt Bolwijn. “De oudere kinderen, zoals de bovenbouwleerlingen van De Regenboog, blijven vaak buiten beeld. Hierdoor krijgen we niet van alle leeftijdsgroepen de input die we zouden willen.”

BOSS
Naast de wijkgerichte verbeteringen werkt de gemeente aan een breder BOSS-beleid (Bewegen, Ontmoeten, Spelen, Sporten) voor de hele stad Assen. Hierbij wordt gekeken naar de grotere speelplekken, kleinere buurtplekken en de zogeheten straatplekken. Die straatplekken hebben geen traditionele speeltoestellen, maar creatieve speelaanleidingen. Volgens Bolwijn moet dit kinderen uitnodigen om op een vrije manier te spelen. “Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een lange houten salamander waar je op kunt klauteren of bankjes waar je zowel op kunt hangen als zitten.”

Naast betere speelplekken, kwam ook de wens tot meer kleur in de wijk aan bod onder de basisschoolleerlingen. Lees hier wat het profijt van een kleurrijke stad is.

Toekomst
Er staan nog meer vernieuwingen op de planning, maar wat die precies zijn, weet Bolwijn nog niet. Zodra de gemeente afzakt naar het midden van de wijk, worden ook de bewoners daar actief uitgenodigd om mee te denken. “Iedereen krijgt een brief met de mogelijkheid om ideeën of wensen in te sturen. Die input gebruiken we voor een eerste ontwerp, dat we later weer terugkoppelen aan de wijk.” Op deze manier wil de gemeente onderzoeken wat bewoners, jong en oud, echt willen.

Bolwijn benadrukt dat iedere buurt anders is en ook andere behoeften heeft. “Door bewoners actief te betrekken, hopen we speelplekken te creëren die passen bij de buurt en de bewoners. Omdat we hebben gemerkt dat grote bijeenkomsten vaak niet goed worden bezocht, proberen we het op deze manier persoonlijker te maken.”

Voor de kinderen van De Regenboog betekent dit dat ze nog even geduld moeten hebben, maar ook dat hun stem telt. Met een beetje geluk wordt hun droomwijk straks werkelijkheid.

Foto: Pixabay