Petra Brander over de toekomst van het aantal vrijwilligers Bennema State: “We moeten onze horizon verbreden en misschien wat meer jongere vrijwilligers gaan zoeken”

Kees van der Veen (66) start het taxibusje en het is tijd om de mensen voor de dagbesteding op te halen. Kees is actief als vrijwilliger in Hurdegaryp. Hij is één van de bestuurders van de ‘Bennema Bus’. De Bennema Bus is een taxibusje dat mensen van en naar de dagbesteding brengt van woonzorglocatie Bennema State in Hurdegaryp. Deze mensen zijn nog wel thuiswonend, maar volgen één keer of meerdere keren in de week de dagbesteding in Bennema State. ‘Klik’, Kees zet de ouderen in de bus en doet hen de autoriem om, klaar om te gaan. Terwijl de bus zich vult met ouderen, rollators en vooral blije gezichten, is het tijd voor de dagbesteding.

Bennema State

Bennema State is een woonzorglocatie van Noorderbreedte. Deze woonzorglocatie is bedoeld voor mensen met dementie of lichamelijke beperkingen. “Mensen kunnen hier een appartement huren en ondersteuning krijgen, tijdelijk wonen met zorg, wonen met zorg of wonen in groepswoningen”, aldus Petra Brander. Naast het wonen in Bennema State verzorgen zij dus ook de dagbesteding voor ouderen en het dagcentrum voor jongere mensen tussen de 40 en 65 jaar die nog wel zelfstandig wonen maar dementerend zijn.

Vrijwilligers

Bij Bennema State worden veel activiteit georganiseerd en hiervoor zijn allemaal vrijwilligers nodig. Petra Brander is welzijnscoördinator en houdt zich bezig met de activiteiten en vrijwilligers binnen Bennema State. Momenteel zijn er 105 vrijwilligers actief bij Bennema State waarvan 20 taxichauffeurs voor de Bennema Bus.

“Door deze hoeveelheid kunnen wij veel activiteiten organiseren en hier zijn we erg dankbaar voor. Wel zijn we nog altijd op zoek naar meer vrijwilligers, want er zijn ook veel één-op-één-vragen”, aldus Petra.

Één-op-één-vragen kunnen bewoners zijn die graag een wandelingetje zouden willen maken of een spelletje willen spelen met iemand. “De één-op-één-vragen zijn soms lastig om in te vullen, omdat dit vaak dementerenden zijn. Hiervoor moeten wel vrijwilligers worden ingezet die hier enigszins goed mee om kunnen gaan of ervaring mee hebben”, aldus Petra.

Uit een onderzoek van ZorgvoorBeter is gebleken dat in 2019 1 op de 10 Nederlanders actief was als vrijwilliger in de zorg of welzijn. Dit ging in totaal dan om 1,4 miljoen mensen. Volgens dit onderzoek waren de meeste vrijwilligers in de zorg en welzijn tussen de 65 en 74 jaar oud. Ook Petra Brander geeft aan dat bij Bennema State de meeste vrijwilligers binnen deze leeftijdscategorie vallen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 49% van de Nederlanders in 2023 actief is geweest als vrijwilliger, 8,7% hiervan deed vrijwilligerswerk in de zorg.

Dagbesteding Bennema State

Er zijn dus veel vrijwilligers actief in de zorg en ook in Bennema State zijn er veel vrijwilligers actief. Voor de dagbesteding zijn er ook vrijwilligers nodig om de activiteiten te kunnen doen. De dagbesteding kan ervoor zorgen dat de eventuele mantelzorgers wat tijd hebben voor hunzelf en het is fijn voor de ouderen om er even tussenuit te zijn. Bij de dagbesteding van Bennema State zijn de mensen in goede handen er is altijd een deskundige begeleider aanwezig aangevuld met vrijwilligers voor de verschillende activiteiten. Het doel is om iedereen een waardevolle dag te bezorgen. De dagbesteding is bedoeld voor de mensen die nog wel thuis wonen maar graag anderen willen ontmoeten, wachten op een nieuw huis in een woonzorgcentrum, last hebben van beginnende dementie of hun mantelzorger willen ontlasten.

Bennema Bus

Uit onderzoek van Planbureau Fryslân blijkt dat 55% van de Friezen actief was als vrijwilliger in 2023, 10% hiervan deed dit in de zorg. En dus ook in Bennema State zijn er vrijwilligers nodig. Om de mensen iedere dag van en naar de dagbesteding te rijden is er een taxibusje. Dit is de Bennema Bus*, deze wordt door in totaal 20 vrijwilligers bestuurd. De gehele werkweek is er dagbesteding bij Bennema State en iedere dag moeten hier dus mensen naartoe worden gebracht en gehaald. Kees van der Veen is één van deze 20 bestuurders. Hij doet dit nu twee jaar en iedere keer met heel veel plezier. “Iedere rit is vol positiviteit en liefdevolle mensen, dat maakt dit vrijwilligerswerk zo waardevol”, vertelt Kees met een grote glimlach op zijn gezicht. Kees kwam door familieomstandigheden in nauwer in contact met Bennema State. Toen hij met pensioen ging heeft hij besloten om vrijwilliger te worden bij Bennema State. Kees is één keer in de maand taxichauffeur voor de Bennema Bus. Bennema State maakt hier de roosters en routes voor en de chauffeurs rijden om de beurt iedere dag om mensen te brengen en halen naar de dagbesteding. De vrijwillige taak als taxichauffeur is alleen zo gewild dat er op dit moment sprake is van een wachtlijst van vrijwilligers voor de Bennema Bus. Volgens Kees komt dat doordat het enorm waardevol werk is met alleen maar positiviteit.

Toekomst

Wat Kees betreft gaat hij dit nog lang doen: “Ik blijf hiermee doorgaan zolang ik er blij van wordt en voorlopig ben ik dat nog iedere keer.” Volgens Petra Brander moet de organisatie haar horizon verbreden: “We moeten misschien meer denken aan jongere vrijwilligers. Ik denk dat de toekomst ook vraagt naar wat meer variatie en dat iedereen wat flexibeler kan worden ingezet.” Bennema State heeft veel vrijwilligers om in te zetten voor de activiteiten, maar er zijn soms wel wat te weinig voor de één-op-één-vragen. “We hebben veel vrijwilligers, maar genoeg wil ik nooit zeggen, er liggen altijd nog vragen op de plank en je moet natuurlijk de juiste vrijwilliger matchen met de vraag”, aldus Petra.

 

*De Bennema Bus is aangeschaft door de ‘Stichting Vrienden van Bennemastate’ dit is een stichting die zich vrijwillig inzet voor Bennema State en ook de ‘Bennema Bus’ heeft geïntroduceerd. Zij streven ernaar om af en toe extra dingen te organiseren of aanschaffen voor de bewoners en dagbesteding.