Ondanks terugloop ledenaantal, neemt het aantal jeugdleden bij de Pancratiusparochie juist toe

TUBBERGEN – De katholieke kerk in Overijssel loopt al jaren leeg en er vindt vergrijzing plaats. Pastor Bert Huitink van de Pancratiusparochie (omgeving Tubbergen) probeert juist de jeugd bij de kerk te betrekken en dat loopt verrassend goed. Niet meer verplicht in de kerkbanken, maar op kamp voor de jeugd en geen Latijnse liederen meer, maar modernere muziek. “Je moet aansluiten bij deze tijd.”

De pastor was voorheen werkzaam bij de parochies Lumen Christi en Maria Vlucht. Sinds 2015 is hij pastor bij de Pancratiusparochie, waar zes van de negen kerken gaan sluiten. Hij heeft de afgelopen jaren het aantal kerkgangers sterk zien afnemen, vertelt hij.

‘Volle kerk komt nooit meer terug’

“Ik ben sinds 2004 diaken (het helpen van hulpbehoevenden). In die tijd is het aantal kerkleden gigantisch teruggelopen. Nu met deze coronatijd is het nóg harder gegaan. Ook als het gaat om kinderen en gezinnen. Vroeger als je naar de kerk in Tubbergen ging, zaten alle kerkbanken helemaal vol. Maar dat is verleden tijd en dat komt nooit meer terug. De kerk spreekt veel gezinnen niet meer aan. Ook denken veel mensen: ‘Lekker, een vrije zondagochtend, laten we rustig aan doen. Het is mooi geweest.’ Dat hebben ze letterlijk tegen me gezegd.”

Pastor Bert Huitink tijdens een activiteit met de jeugd.

“Het is belangrijk dat de jeugd lid wordt van de kerk, omdat we ze mee willen geven wat belangrijk is in het leven. Ze hebben steun nodig. De kerkgemeenschap is er voor mensen. De kerk gaat niet om de gebouwen, maar om te laten zien wat een gemeenschap betekent en er zijn voor elkaar. Ik vind het belangrijk dat ze daarom bij de kerk gaan. Jezus is een oud verhaal, maar wij maken het levendig.”

Doen en leren

“Een aantal jaar geleden ben ik begonnen om gezinnen op een andere manier bij de kerk te betrekken. Zo hebben we bijvoorbeeld een Kinderkerk voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar. We hebben jaarlijks zes vieringen met hen. Via PowerPoint vertel ik een verhaal over Jezus. Ook hebben we een eigen kinderkerkliedje. Het is heel kindvriendelijk, laagdrempelig. Het loopt heel goed en de belangstelling neemt alleen maar toe.”

Je moet niet op los zand bouwen, maar op een stevige rots – Bert Huitink

“Als ze 6 jaar zijn, gaan ze naar de Jeugdkerk. Daar organiseer ik vooral doe-activiteiten, waarbij het om het geloof gaat. Deze week maken we Paaskaarsen. Dat is zo mooi. We doen het al voor het vierde jaar op rij. Door de coronamaatregelen moeten ze nu thuis hun kaars versieren. Tijdens het maken van de kaars vertellen we wat Pasen inhoudt en wat een Paaskaars is. Het is een combinatie van doen en leren. Dat is heel belangrijk in deze tijd. Ook voor de Jeugdkerk, die van groep 4 tot groep 6 loopt, is veel belangstelling.”

“Na de Jeugdkerk hebben we de Rock Solid Junior. Dat staat voor stevige rots. Je moet niet op los zand bouwen, maar op een stevige rots. We nemen deze groep van de leeftijd van 10 tot 12 jaar op een eigentijdse manier mee in het geloof. Dit jaar zijn we met de junioren begonnen, dus het is nog vrij nieuw.”

Alle kinderen iets te bieden

“De oudere groep van Rock Solid, van 12 tot 19 jaar, bestaat nu uit 35 leden. Voor hen organiseren we spelactiviteiten, waarin vriendschap, respect, normen en waarden uit het geloof centraal staan. Het doel is niet om jongeren in de kerkbanken te krijgen, want dat vinden ze saai. Maar wél het samen optrekken en bezig zijn met hun geloof. Volgend jaar gaan we naar Lourdes (de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk) om kracht te zoeken. Onze jongeren waren nieuwsgierig en wilden weten wat daar is gebeurd. Ze hebben zelf 11.000 euro verdiend om te kunnen gaan. Het is een grote vriendengroep geworden. Ik geniet er altijd zo van. Het geeft mij energie.”

“Gisteren met Goede Vrijdag liep ik met afbeeldingen van de Kruisweg (de lijdensweg van Jezus Christus toen hij werd gekruisigd). Hiermee wilde ik het verhaal vertalen naar de huidige tijd voor de jongeren. We vinden het belangrijk om het geloof door te geven op eigentijdse wijze. Op die manier hebben we alle kinderen vanaf 2 tot 18 jaar iets aan te bieden. Je moet echt aansluiten bij deze tijd. Een luisterend oor hebben en veel spelactiviteiten organiseren. ‘Was dat maar in onze tijd zo geweest’ hoor ik veel van de ouderen.”

Geloof beleven op eigentijdse manier

“We organiseren al vier jaar lang op rij de Top-2000, met het geloof als thema. Zeven koren, bestaande uit 250 leden, zingen de liederen. Op zo’n moment zitten er zeshonderd mensen in de kerk. De Top-2000 is ook weer eigentijds. Ook organiseren we avonden over respect. Wat betekent vriendschap voor jou? En respect? Ook dat proberen we te doen op eigentijdse manier. Dat vinden ze mooi, als het maar bij het huidige leven past. Niet steeds hetzelfde riedeltje. Er is behoefte aan het geloof beleven op deze nieuwe manier. Tussendoor zijn we online actief met nieuwsbrieven en sociale media, dat trekt jongeren.”

De oude manier sluit niet meer aan. Zelfs ouderen vinden het niet meer interessant. Die groep zijn we kwijt – Bert Huitink

“In deze tijd mogen we heel blij zijn dat de jongerengroep groeit. Dat komt puur doordat we het anders doen. De oude manier sluit niet meer aan. Zelfs ouderen vinden het niet meer interessant. Die groep zijn we kwijt. Hoewel we gigantisch aan de weg timmeren, krijgen we die vorige generatie waarschijnlijk niet meer terug.”

Vooruit kijken

“Mensen hebben iets nodig wat hen steunt in deze tijd. Ze zitten niet meer op de Bijbel te wachten. Dat is jammer, maar we moeten niet blijven stilstaan. In de Pancratiusparochie kijken we vooruit. Dat is ook kerkzijn. Het gaat om de gemeenschap, er zijn voor elkaar. We proberen ook arme gezinnen te helpen met bijvoorbeeld levensmiddelen en iets extra’s met Pasen. Dat is belangrijk. We denken na over hoe we nabij kunnen zijn. Jezus was ook nabij. Heel veel mensen denken met kerkzijn alleen aan het gebouw, maar er is nog veel meer. We investeren niet in stenen, maar in mensen.”

Trekt deze nieuwe vorm van kerken jou? Laat het ons hieronder weten.

De foto´s waarbij er sprake is van groepsvorming, zijn voor de coronacrisis gemaakt.

Leave comment