Paasbossers kunnen dit najaar de gemeente uitdagen met het Uitdaagrecht

NIJKERK – De gemeente Nijkerk start dit najaar met het Uitdaagrecht, zo geeft wethouder René Windhouwer aan in een gesprek. Dit betekent dat de gemeente haar inwoners gaat vragen om gemeentetaken over te nemen als wordt gedacht dat bewoners dit beter en/of goedkoper kunnen uitvoeren. Aanleiding hiervan is een in juni 2024 aangenomen wetsvoorstel waarmee het kabinet de “betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid van hun gemeente” wil versterken. Overvraag je hier bewoners mee, of is deze wisselwerking tussen gemeente en bewoners juist goed voor beide partijen?
Het Nijkerkse bewind is nog niet gestart met het Uitdaagrecht, maar groene buurtinitiatieven zijn in Paasbos eerder regel dan uitzondering. In het Brucknerlaantje prijkt een buurtperkje met veel bloemen, planten en een insectenhotel. Als je verder door de wijk loopt zie je groene tuinen vol met struiken en bomen en daarmee vogels. Een grote bedreiging voor een groene wijk is afval, en ook daar springen de Paasbossers in de bres. Enkele jaren geleden is de Zwerfafvalbrigade opgericht, een groep vrijwilligers die elke paar weken zwerfafval opruimt. Zelf actie ondernemen zit dus in het dna van de Paasbosser.
De gemeente biedt ondersteuning aan de Zwerfafvalbrigade. “Wij stellen materialen ter beschikking zoals een knijpertje, zakken en dat soort spullen. Als mensen de zak vol hebben, ze die bij de lantaarnpalen zetten en ze een foto maken, halen de jongens van de buitendienst het op”, zegt Windhouwer.
De wethouder ziet een grote rol weggelegd voor Nijkerkers: “Als je in mijn hart kijkt, zou ik willen dat buurtbewoners een veel grotere verantwoordelijkheid pakken om de wijk leefbaar en plezierig om in te wonen te maken. Dat kan bijvoorbeeld door te zeggen: ‘we gaan een deel van het groenonderhoud wat de gemeente doet, zelf doen’.” Daar maakt het Uitdaagrecht zijn intrede. “Wij gaan proberen buurtbewoners bij elkaar brengen zodat ze met elkaar een plan maken hoe zij ervoor kunnen zorgen dat ze hun woningen beter kunnen isoleren. Dan kunnen ze bij ons (red. de gemeente) komen waar ze hulp bij willen, zoals geld, spullen of verduurzamingsmaatregelen”, vertelt Windhouwer enigszins trots. Dit gaat niet zomaar, ziet ook hij: “Dat is nog best wel een klein, kwetsbaar kiempje. Je vraagt best veel van buurtbewoners.”
Op andere plekken in Nederland is al succesvol gebruikgemaakt van het Uitdaagrecht. In de Limburgse gemeente Beekdaelen profiteerde voetbalclub Vaesrade afgelopen jaar ervan. De club wilde verduurzamen, maar wilde bijvoorbeeld ook het terrein beschikbaar stellen voor maatschappelijke activiteiten als ontmoetingen. Om deze redenen hebben ze een concreet voorstel voorgelegd aan de gemeente, waaruit bleek dat ze voor minder geld hun taken kunnen uitvoeren. “Voetbalclub Vaesrade heeft ons uitgedaagd, en daarmee zijn zij het voorbeeld van het Uitdaagrecht, nog voor wij er mee bezig waren”, geeft wethouder Levin de Koster aan op de gemeentewebsite.
Het Uitdaagrecht biedt grote kansen voor zowel de buurtbewoners als de gemeente. De buurtbewoners kunnen de leefomgeving, tot op zekere hoogte, naar eigen hand inrichtingen. Voorwaarde hiervoor is wel dat de gemeente voldoende ondersteuning biedt, zoals de spullen voor de Zwerfafvalbrigade. Bovendien moeten de wijkbewoners gezamenlijk met een concreet voorstel komen, waar de gemeente open voor moet staan. Bewoners zijn al tijden bezig met initiatieven, dus als alle genoemde facetten zorgvuldig worden uitgevoerd, overvraag je ze niet. De gemeente Nijkerk begint dit jaar met aftasten. De vraag wordt of ze geen koudwatervrees krijgt.
Ben je tevreden over de communicatie met de gemeente, of juist helemaal niet? Stuur een bericht naar ons via Instagram: @Paasrelaas, of mail ons via paaspostnijkerk@gmail.com!
Recente reacties