Het lege gevoel van Nijkerk

NIJKERK – De leegstand van winkels in Nederlandse binnensteden is in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen tot 8,3 procent, van 8 procent begin vorig jaar. Dat maakte vastgoedadviseur Colliers bekend in een nieuw winkelmarktrapport. Uit het rapport blijkt dat vooral relatief kleine stadscentra kampen met leegstand, die bovendien vaak langdurig is.

SINGEL 24 Eind juli 2022 zou damesmodewinkel Vero Moda aan de Singel 24 sluiten, omdat de huurprijzen van het pand te hoog werden. De opheffingsuitverkoop was al van start gegaan. In augustus 2022 werd echter bekend dat er een doorstart werd gemaakt. Uiteindelijk moest Vero Moda in december 2024 alsnog de deuren sluiten.

Het pand staat via Brandt Bedrijfsmakelaars te huur voor 45.000 euro per jaar exclusief omzetbelasting. Het pand heeft een vloeroppervlakte van circa 186 m2. In het bestemmingsplan staat dat het pand gebruikt moet worden voor detailhandel of zakelijke dienstverlening. Momenteel staan er vooral fietsen op de stoep geparkeerd.

Het pand waar voorheen Vero Moda was gevestigd. Foto: Myrthe van den Tweel.

SINGEL 14 In het pand aan de Singel 14 was dameskledingwinkel Only gevestigd. Only heeft de deuren op 20 februari 2024 gesloten. De eigenaar van het pand is een belegger uit regio Arnhem. Het pand staat te huur via MiLa Vastgoed. Volgens Michel van de Lagemaat, eigenaar van MiLa vastgoed, is er momenteel ,,nog weinig animo voor het pand aan de Singel.”

Wat komt er in het voormalige pand van Only? Foto: Myrthe van den Tweel.

SINGEL 1-3 In coronatijd verhuisde Brandhof Mannenmode naar een ander en groter pand aan de Oosterstraat 10. Het voormalige pand aan de Singel 1-3 staat sindsdien leeg. Het pand staat op Funda te koop voor 510.000 euro.  Het oorspronkelijke bouwjaar is 1956 en het pand heeft een oppervlakte van circa 240m2. In het bestemmingsplan staat dat het pand gebruikt moet worden voor detailhandel of zakelijke dienstverlening.

Sinds de verhuizing van Brandhof Mannenmode naar de Oosterstraat staat hun oude pand aan de Singel leeg. Foto: Myrthe van den Tweel.

MOLENPLEIN 1 De Eierhal aan het Molenplein 1 is een gemeentelijk monument dat in 2014 werd gerenoveerd. De C&A zat sinds 2015 in de Eierhal, maar de winkel moest in 2020 de deuren sluit. In een locatiestudie is onderzocht of de bibliotheek zich in de Eierhal kon vestigen, maar de bibliotheek wilde de verhuizing vanaf de Frieswijkstraat niet maken, omdat het pand minder ruimte biedt en er door de monumentenstatus geen bouwkundige aanpassingen kunnen worden gedaan.

Na de C&A heeft ook nog antiekwinkel Antiques & More enige tijd in het pand gezeten. De Eierhal stond daarna lange tijd leeg en onder Nijkerkers ontstonden allerlei andere invullingen voor het pand: een bowlingbaan, een gamehal, een foodmarket.

Op 25 april werd bekend dat Okey Fashion & Jeans zich in het pand gaat vestigen. De kledingwinkel heeft winkels in het hele land, onder meer in Barneveld, Putten en Ermelo. Als alles volgens planning verloopt, opent de winkel half september de deuren in dit bijzondere pand.

De Eierhal stond lange tijd leeg, maar nog dit jaar vestigt Okay Fashion & Jeans zich in het monumentale pand. Foto: Myrthe van den Tweel.    

OOSTERSTRAAT 19 Het pand waar Grieks restaurant Xenia Greek Kitchen gevestigd zat, staat al enige tijd leeg. Eigenaar Kostas Georgiadis moest al zeven maanden na de opening zijn zaak weer sluiten. Hij had erg veel moeite met het verkrijgen van een drankvergunning. Zijn restaurant Pallas Athene in Amersfoort krijgt wél een doorstart, onder een nieuwe naam en een nieuwe eigenaar. Wat er met het pand aan de Oosterstraat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Grieks restaurant Xenia moest al na 7 maanden sluiten. Foto: Myrthe van den Tweel.

OOSTERSTRAAT 8 Eind juli 2022 sloot Rijksma eetwarenhuis aan de Oosterstraat al na een klein jaar de deuren. De eigenaren concludeerden dat er te weinig animo was. ,,We draaien zo’n 35 procent van de omzet die we hoopten te draaien. Het moet dus bijna verdrievoudigen. Dat zien wij niet gebeuren. Niet over een jaar en ook niet over twee jaar. Misschien wel als we allerlei zaken rigoureus veranderen, maar dat willen we niet. Rijksma moet wel Rijksma blijven, op de manier zoals wij het voor ogen hadden”, zo verklaarden ze de sluiting.

Na een klein jaar moest Rijksma de deuren sluiten vanwege een tegenvallende omzet. Foto: Myrthe van den Tweel.

LANGESTRAAT 30 In november 2016 maakte Sportsfactory bekend dat de winkel moest sluiten. De reden voor de sluiting was dat de omzet terugliep. Het logo staat nog steeds op het pand, wel missen er inmiddels een paar letters op de voorgevel. Het pand staat te huur en wat er met het pand gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Op de ramen staat aangeplakt dat het pand verhuurd wordt via RéBM Bedrijfsmakelaardij. Ze hebben het pand inderdaad in de verhuur gehad, maar ze hebben de opdracht teruggeven aan de eigenaar.

‘Buurman’ Expert Nijkerk maakt al enige tijd handig gebruik van het leegstaande pand voor reclame voor hun eigen winkel een paar meter verderop.

Het pand van de Sportsfactory staat al lange tijd leeg. Foto: Myrthe van den Tweel.

LANGESTRAAT 28 Naast Sportsfactory staat ook het voormalige pand van Freewear leeg. Freewear verhuisde al in 2019 naar het oude Rabobank-pand aan het Plein. Voor zover bekend zijn er nog geen nieuwe plannen voor het pand aan de Langestraat 28.

Het voormalig pand van Freewear aan de Langestraat. Foto: Myrthe van den Tweel.