Harderwijk als winkelstad: tevreden toeristen, ontevreden jongeren

Lot Feringa
Wandelend door de binnenstad van Harderwijk valt één ding op: toeristen genieten zichtbaar van de charmante straatjes, sfeervolle winkels en het unieke aanbod. Voor veel jongeren uit de stad zelf is het echter een heel ander verhaal. Zij vinden het winkelaanbod verouderd en missen de hippe, moderne winkels die ze wel in grotere steden als Zwolle en Utrecht terugzien. Dit oordeel kwam terug uit een publieksinteractie in het centrum van Harderwijk, uitgevoerd door De Hengelaar. Het opvallende contrast zorgt voor discussie Harderwijk als winkelstad.
Toeristen loven sfeer en authenticiteit
“Harderwijk is zo gezellig en uniek, vooral die combinatie van historische gebouwen en leuke boetiekjes,” zegt Marijke, een toeriste uit Utrecht die met haar gezin de stad bezoekt. “We vinden het heerlijk om hier rond te lopen, een ijsje te eten en in die boetiekjes af te struinen. Het voelt echt anders dan in de grote steden. Dat maakt het zo verfrissend.”
Ook Thomas, een toerist uit Enschede die samen met zijn vrouw Harderwijk bezoekt voor het Marius van Dokkum Museum, prijst de gastvrijheid en het rustige tempo van de stad. “Je kunt hier makkelijk rondwandelen zonder dat het te druk is. De winkels zijn kleinschalig en persoonlijk, dat maakt het leuk.”
Veel toeristen waarderen juist het kleinschalige karakter van Harderwijk. Het geeft de stad volgens hen een authentieke charme die ze in meer commerciële winkelcentra missen. Ook de mix van lokale ondernemers en bijzondere winkels zorgt voor een verrassend aanbod.
Jongeren missen moderne en hippe winkels
Anders klinkt het bij de Harderwijkse jeugd. Tijdens de publieksinteractie op de Markt en in de Donkerstraat vragen we jongeren naar hun mening over het winkelaanbod.
“Als ik iets nieuws wil kopen, loop ik hier vaak voor niks,” zegt Lotte (16). “Er is weinig dat echt bij mijn stijl past. Alles is een beetje oubollig. Meestal ga ik gewoon naar Zwolle met mijn moeder of shop ik online. Dat is echt veel makkelijker.”
Veel jongeren geven aan dat ze zich minder verbonden voelen met hun stad.“Ik ben hier laatst met vrienden door het centrum gelopen, maar na een kwartiertje waren we er wel klaar mee,” zegt Kevin (19).“Je gaat toch liever naar een plek waar je vrienden ook graag komen.”
Ook Esra (18) mist een plek waar jongeren zich welkom voelen: “Het is voor mijn gevoel allemaal gericht op toeristen en oudere mensen. Wij zoeken gewoon een plek waar het een beetje leeft. Een leuke bekende keten als de Bershka bijvoorbeeld, of een koffietentje waar je ook even kunt hangen. Dat is er nu gewoon niet. Er is niet eens een H&M.”
Winkel mist zichtbaarheid onder Harderwijkse jeugd
Jeanette Tromp, eigenaresse van de vintagewinkel Blije Meisjes aan de Donkerstraat, herkent het beeld deels, maar ziet ook gemiste kansen. “Ik krijg inderdaad veel toeristen op visite in mijn winkel. Ze vinden het aanbod uniek en het concept spreekt aan.” Maar jongeren zijn mindersnel te vinden in de winkel: “Ondanks dat vintage en tweedehands winkelen meer een hype is geworden online en in grotere steden zoals Amsterdam, merk ik niet echt dat mijn winkel dat publiek perse trekt. Er komen inderdaad weinig jongeren, maar soms heb ik ook een beetje het gevoel dat ze ook niet van deze winkel afweten. Ik hoor vaak: ‘Oh, ik wist niet dat dit hier zat!’ We zitten ook net in een steegje die soms een beetje verstopt is, vooral als er een stelling staat en er constructie op het plein is.”
Sinds kort probeert Jeanette meer met social media te doen. “Ik probeer mijn winkel zichtbaarder te maken op sociale media, vooral Instagram. Ik probeer het nu nog een beetje uit en ben een beetje aan het spelen met een format, maar ik hoop zo ook meer jongeren te bereiken.”
Daarnaast zou ze het toejuichen als de binnenstad zich meer opent voor ondernemers met creatieve initiatieven die jongeren aanspreken. “Denk aan kleine evenementen gericht op jongeren. Ik kan me ook wel vinden in een gebrek aan echt gezellige plekken om samen te komen in de binnenstad.”
Jeanette ziet de binnenstad als een plek met veel potentie. “Er is echt ruimte voor vernieuwing, zonder dat je het authentieke kwijtraakt. Maar daarvoor moeten we misschien meer kleurrijk en open na gaan denken over de toekomst van de binnenstad. Betrek jongeren dan ook. Niet alleen als klant, maar ook als inspiratiebron. Laat ze meedenken en meedoen.”
Balanceren tussen toeristen en jongeren
De uitdaging voor Harderwijk is het vinden van een balans. Toeristen waarderen vooral de rust, het kleinschalige en het authentieke karakter van de binnenstad. Jongeren zoeken juist een dynamische, trendy en moderne winkelbeleving, die hen ook een sociale plek biedt.
Met de Binnenstadsvisie 2031 en initiatieven zoals de Bedrijveninvesteringszone zet Harderwijk in op vernieuwing en een toekomstbestendige binnenstad. Of dat lukt om ook jongeren aan zich te binden, zal de komende jaren moeten blijken. Voor nu is de stad in ieder geval een plek waar toeristen graag terugkomen en jongeren zich nog moeten vinden.
Recente reacties