Gevolgen bevriezingen huurprijzen onduidelijk voor Project Paasbos

De bevriezing van de huurprijzen van sociale huurwoningen voor 2025 en 2026 betekent volgens de Huurders organisatie Nijkerk (HON) dat er mogelijk minder woningen zullen worden gebouwd. Woningstichting Nijkerk (WSN) laat weten hierdoor krap te komen zitten tijdens de bouw van Project Paasbos. Het politieke besluit is bedoeld om zittende huurders te beschermen tegen stijgende huurprijzen. Landelijke berichtgeving geeft aan dat veel woningcorporaties kritisch zijn op minister Keijzer, die hiervoor verantwoordelijk is.

Geschreven door Wiedse Veenstra en Lasse Arwert

Het is nog niet duidelijk wat voor gevolgen dit zal hebben voor Project Paasbos. Directeur Michiel van Baarsen van de Woningstichting Nijkerk gaf eerder in een interview met StadNijkerk al aan dat er minder ruimte zal zijn voor investeringen wanneer er minder inkomsten binnenkomen vanuit verhuur. Hij gaf aan dat alles op alles gezet zal worden om projecten als ‘Wonen bij Jaap’ en Project Oostreeck rond te krijgen. Over Project Paasbos vertelde hij dat het geld daarvoor mogelijk in de periode van 2030 t/m 2035 op zal te raken. Wat de gevolgen hiervan zijn en hoe WSN de situatie wil aanpakken is nog niet duidelijk. Woordvoering van WSN wilde verder geen aanvullend commentaar leveren.

Kritische brief naar de kamer

De HON slaat alarm in een brief gericht aan minister Mona Keijzer, van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Zo meldt de HON dat de maatregel, die bedoeld is om zittende huurders te ontlasten, de al lange wachttijden voor een sociale huurwoning verder zal doen oplopen.

“De investeringscapaciteit van woningcorporaties komt in het gedrang, waardoor er minder nieuwbouwprojecten gerealiseerd kunnen worden,” meldt Ron Weil, voorzitter van de organisatie, in het bericht. “Voor Nijkerk betekent dit dat er op termijn mogelijk 200 sociale huurwoningen minder gebouwd kunnen worden, terwijl de vraag juist toeneemt.”

Hoewel het kabinet een compensatie van 1,1 miljard euro heeft toegezegd om woningcorporaties en -stichtingen te ondersteunen, acht de Nijkerkse organisatie, die opkomt voor belangen van huurders in de gemeente, dat bedrag ontoereikend. De HON wijst erop dat corporaties jaarlijks aanzienlijke bedragen afdragen aan vennootschapsbelasting. “Waardoor er minder geld overblijft voor investeringen in nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming”, aldus de HON. “Dat geld voor de belasting wordt betaald uit de huurinkomsten”, volgens woordvoerder Ten Broeke van de Woonbond. “Als het kabinet daarmee zou stoppen zou het bedrag dat corporaties mislopen volledig gecompenseerd worden.”

De HON pleit in de brief aan het kabinet voor concrete maatregelen om de negatieve gevolgen van de dreigende huurbevriezing te verminderen. Daarnaast wordt gevraagd om aanvullende compensatiemogelijkheden zodat de bouw van sociale huurwoningen gewaarborgd kan worden.  “De HON roept de minister op om alles in het werk te stellen om de negatieve gevolgen te voorkomen en te zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen in Nijkerk.’’

Woonbond: “Bevriezingen beter dan eigen voorstel”

Een organisatie die wel te spreken is over de maatregel is de woonbond. “Wat ons betreft gaat de bevriezing gewoon door”, laat woordvoerder Ten Broeke namens de Woonbond weten. Wel heeft de bond kritiek op de aanpak van het kabinet. “De zorgen zijn wel heel begrijpelijk vanuit de huurorganisaties. Het kabinet heeft er nu voor gekozen om de huren te laten bevriezen zonder goede compensatie daarvoor.” Investeringen in nieuwbouw en verduurzaming zouden ook op een andere manier gefinancierd kunnen worden. De eerder genoemde 1,1 miljard euro in belasting zou ook gebruikt kunnen worden voor de investeringen. “Als dat niet genoeg is zou het kabinet zelf kunnen inleggen.”

De bond spreekt van een ‘huurexplosie’ die dreigde te gebeuren. Daarmee bedoelden ze dat de huurprijzen in februari met 7,7% dreigden te stijgen. “Wij pleitten eerder om de huurstijgingen te beperken tot het inflatiecijfer. Ook dan zouden de coöperaties genoeg geld overhouden om te kunnen bouwen en te verduurzamen. En dan zouden de huurprijzen maar een beetje stijgen.” Maar dit voorstel werd niet aangenomen. In plaats daarvan koos het kabinet voor de bevriezing van de huurprijzen en werd een ‘huurexplosie’ voorkomen. “Dat is eigenlijk nog veel beter”, zegt Ten Broeke. “Maar alleen als die goede compensatie er ook komt.”