Eerste editie Duurzame Feestdagenmarkt in Harderwijk: ‘Ik ben de Grinch niet, maar ik wil wel bewustzijn creëren’

Harderwijk – Op 23 november vond de eerste editie van de Duurzame Feestdagenmarkt plaats in Harderwijk bij de Rietmeen. De markt was toegankelijk voor jong en oud en bood duurzame producten, workshops en andere duurzame initiatieven aan. Wethouder Martijn Pijnenburg licht toe dat de markt gericht is op het creëren van bewustzijn rondom de thema’s duurzaamheid en verspilling tijdens de feestdagen.
Het is 1 uur ’s middags, wat betekent dat de eerste editie van de Duurzame Feestdagenmarkt bij ontmoetingstuin de Rietmeen in Harderwijk van start kan gaan. De markt staat in het teken van het thema duurzaamheid tijdens de feestdagen. In de tent staan elf kraampjes, elk met een bijdrage aan het thema. Van tweedehands kledingrekken vol kleurrijke jassen, vesten en jurken tot kraampjes vol met kerstballen, slingers en porseleinen beeldjes van kerstmannen. Het aanbod is divers. In de tent wordt toepasselijke muziek gedraaid, zoals de klassieker Jingle Bell Rock. De kraampjes trekken nieuwsgierige bezoekers aan, zowel jong als oud, die onder sfeervolle verlichting van stand naar stand struinen.
Verspilling en dagen van overdaad
Wethouder Martijn Pijnenburg trapt af met een speech waarin hij het belang benadrukt van bewustzijn rondom het thema. ‘We verspillen met zijn allen gigantisch veel, met name tijdens de feestdagen. De feestdagen ontwikkelen zich de laatste jaren steeds meer tot dagen van overdaad. Een bewuste duurzame keuze maken kan vaak op een eenvoudige manier. Ik ben de Grinch niet, ik wil de feestdagen niet afpakken. Wel wil ik mensen bewust maken van: goh, wat doen we met z’n allen?’
Belang van bewustzijn rond feestdagen en duurzaamheid
Een van de concrete voorbeelden van verspilling die Pijnenburg noemt in zijn speech, is het jaarlijkse gebruik van kerstbomen. Elk jaar worden er in Nederland tweeënhalf miljoen kerstbomen verband na de feestdagen. ‘Er zijn zoveel
duurzame alternatieven, ook op het gebied van kleding, voedsel, hergebruik van spullen, versiering, noem maar op. Als je in Harderwijk, waar veertigduizend tot vijftigduizend mensen wonen, allemaal een onsje minder doet tijdens de feestdagen, kom je al snel op vierduizend kilowatt. Dat is toch een behoorlijke bijdrage.’ Pijnenburg vertelt dat de markt is bedoeld om bezoekers te inspireren om duurzame keuzes te maken en bewust na te denken over verspilling.
Doelgroep
Er is geen specifieke doelgroep voor de markt: iedereen is welkom. Dit zie je ook terug, zowel jong als oud is op de markt te vinden. Er zijn diverse activiteiten georganiseerd voor de bezoekers. Bezoekers kunnen deelnemen aan creatieve en culinaire workshops. Zo is er bijvoorbeeld een sessie plantaardige pepernoten bakken en wordt er een workshop gegeven door klimaatburgemeester Gera van den Berg.
Hortus
Het is druk bij het kraampje van Hortus. De houten bank die voorheen nog leeg was, zit nu vol met kinderen die enthousiast aan het knutselen zijn. Hortus, een organisatie die zich inzet voor natuur- en duurzaamheidseducatie, heeft alles klaargezet voor deze creatieve workshop. De kinderen maken kerstversieringen van kurken en tweedehands servies. Met opperste concentratie prikken zij satéprikkers in kurken om ze om te toveren in rendieren. Andere kinderen stapelen borden en schoteltjes tot etagères, die gebruikt kunnen worden voor kerstlekkernijen of vogelvoer. Het tafereel trekt de aandacht van andere bezoekers, die er belangstellend omheen komen staan.
Corien van Twillert, een van de vertegenwoordigers van Hortus, kijkt glimlachend toe hoe de kinderen aan het knutselen zijn. Ze licht toe waarom Hortus vandaag op de Duurzame Feestdagenmarkt staat: ‘We willen hiermee Hortus en ons werk op het gebied van natuureducatie onder de aandacht brengen. Alles wat er hier wordt gemaakt, is van tweedehands materialen. Wat we hier vandaag doen, is het maken van leuke etagères. Ik heb allemaal kopjes opgekocht bij verschillende kringlopen. Je kan er bonbons op doen, of buiten in de tuin zetten met vogelvoer erop. Ook hebben we allemaal gebruikte kurken liggen, daar kunnen kinderen leuke dingen van maken voor in de kerstboom.’
Herbruikbaar speelgoed

Naast ambachtelijke activiteiten, tweedehands kleding en tweedehands kerstdecoraties, is er ook een kraampje van Toys Up uit Haarlem, vertegenwoordigd door Suzanne van Luijk. ‘Wij geven afgedankt speelgoed een tweede leven,’ vertelt ze, ‘We maken het grondig schoon, repareren het en zo kunnen andere kinderen er weer van genieten.’
Een duurzame modeshow
Verder organiseert Blije Meisjes, een organisatie gericht op vintage kleding en duurzame mode, een modeshow waarin vier kinderen en twee volwassenen hun tweedehands outfits presenteren. ‘Doe je ook mee aan de show?’ Vraagt een van de dames van Blije Meisjes grappend aan wethouder Pijnenburg. Pijnenburg moet lachen, maar slaat de uitnodiging sportief af.
Eerste indrukken
Trijnie, een bezoekster van de markt, vertelt over haar eerste indrukken. ‘Ik had gelezen dat de markt zou komen. Tot nu toe is het heel leuk en gezellig. Je hebt een divers aanbod: je kunt dingetjes maken, maar er is bijvoorbeeld ook net een modeshow gedaan. Ik denk dat ik zelf, naar aanleiding van deze markt, duurzamere keuzes ga maken tijdens de feestdagen.’

Duurzaamheid in Stadsdennen: een breder initiatief
Naast de markt zelf zijn er in de wijk Stadsdennen in 2023 stappen gezet in het kader van duurzaamheid. Momenteel wordt er gewerkt aan de verduurzaming van 191 woningen, een project dat bewoners moet helpen om fijner te wonen en minder energie te laten verbruiken. De woningen zullen van energielabel D naar A of beter gaan. Dit moet bijdragen aan de reductie van de ecologische voetafdruk. Ruim 85% van de bewoners had ingestemd met het voorstel voor de verduurzaming en het onderhoud. Naar verwachting zal het initiatief eind 2024 voltooid zijn.
Verspilling in Nederland
Op nationale schaal wordt er tijdens en voorafgaand aan de feestdagenperiode meer geconsumeerd, zo koopt twee op de drie mensen in Nederland regelmatig te veel voedsel voor de feestdagen. Verder blijkt uit onderzoek dat 74% van de Nederlanders vindt dat de feestdagen teveel nadruk leggen op het kopen van producten. Datzelfde onderzoek toont wel een verschuiving aan: tegenwoordig hebben mensen steeds vaker een voorkeur voor een vintage of tweedehands cadeau.
Boodschap
De Duurzame Feestdagenmarkt bracht de boodschap dat de feestdagen duurzamer kunnen worden gevierd. Met verschillende lokale organisaties lieten zij zien dat het duurzamer inrichten van de feestdagen niet minder leuk hoeft te zijn en werd er gestimuleerd om bewuster na te denken over aankopen tijdens de feestdagenperiode.
Heeft u iets meegemaakt in de wijk of wilt u iets delen? Laat het ons weten via redactie.stadsdennen@outlook.com
Instagram: @redactie.stadsdennen
Meer van ons lezen? Dat kan hier!
Recente reacties