Digitaal ondernemen? “Graag, maar doe het dan wel veilig”

De huidige coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat steeds meer (kleine) ondernemers digitaliseren. Ondernemers die normaal gesproken niet veel bezig waren met digitaal ondernemen, zitten er nu middenin. Maar het kopen en verkopen via het internet brengt ook risico’s met zich mee. Wanneer een website bijvoorbeeld niet goed beveiligd is, kunnen cybercriminelen gemakkelijk aan persoonsgegevens komen of zelfs geld buit maken. Om die ondernemers te helpen, is er vanuit de overheid in 2018 al het Digital Trust Center opgericht.

“Het Digital Trust Center is een nieuwe afdeling binnen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat met als doel om ondernemend Nederland cyberweerbaar te maken”, vertelt programmamanager Michel Verhagen. “Er werd geconstateerd dat cybercriminaliteit, ook richting bedrijven, steeds vaker voorkomt. De overheid had destijds wel een organisatie voor vitale bedrijven en de Rijksoverheid, namelijk het Nationaal Cyber Security Center, maar nog geen  organisatie die het niet-vitale bedrijfsleven informeert en waarschuwt.” Op 1 januari 2018 werd daarom het Digital Trust Center gelanceerd, waar niet-vitale ondernemers terecht kunnen voor advies op het gebied van cyberveiligheid.

Michel Verhagen
Foto: Olivier Middendorp

En van dat advies wordt goed gebruik gemaakt, vooral nu steeds meer ondernemers digitaliseren vanwege de coronacrisis. “Wat we merken is dat steeds meer mensen onze website weten te vinden. Waar we in het begin nog 60 duizend bezoekers hadden in het jaar, zitten we nu op 140 duizend. En we hopen tegen het einde van het jaar tegen de 150 duizend bezoekers aan te zitten. Je ziet ook juist nu dat er extra bezoeken zijn op de website, omdat mensen willen weten hoe ze cybercrime herkennen en wat ze er aan kunnen doen.”

Digitalisering voor bedrijven

Steeds meer ondernemers verdiepen zich dus in het veilig digitaal ondernemen, en dat is volgens Michel Verhagen erg belangrijk. “Digitalisering is een ontwikkeling die door steeds meer bedrijven wordt omarmt, of ze het nou willen of niet”, gaat hij verder. “Of het nou een website is of een volledig geautomatiseerd productieproces, het vraagt allemaal om meer digitalisering en dat betekent dat bedrijven daar ook kwetsbaarder in worden. Aan de ene kant kunnen ze er geld mee verdienen, omdat het allemaal net wat efficiënter kan. Maar dan moet je het wel veilig doen, want anders verlies je wat je verdiend hebt. Digitalisering is een grote ontwikkeling en wij zeggen dan altijd: graag, maar doe het dan wel veilig, want dat is de enige manier om er geld aan te verdienen.”

Om ondernemers veilig digitaal te laten ondernemen, heeft het Digital Trust Center vijf basisprincipes opgesteld waarnaar gekeken kan worden om te controleren of je cyberweerbaar bent als bedrijf. Die vijf principes zijn opgesteld vanuit een samenwerking met bedrijven en organisaties, legt Michel Verhagen uit. “In dit geval was er bijvoorbeeld ook een bank bij, en betaalverenigingen die zeggen dat ze lang genoeg over cybercriminaliteit hebben nagedacht en wel met de overheid willen samenwerken. We hebben met die marktpartijen en onze eigen cyberexperts alles teruggebracht tot vijf basisprincipes.”

De vijf basisprincipes van het Digital Trust Center

Digitalisering is een ontwikkeling die door steeds meer bedrijven wordt omarmt, of ze het nou willen of niet

Stijging cybercrime tijdens coronapandemie

Het opstellen van de vijf basisprincipes is echter niet de enige taak van het Digital Trust Center. “Eigenlijk hebben we twee taken”, geeft Michel Verhagen aan. “We geven informatie en advies, maar zorgen er ook voor dat er meer samenwerking tussen bedrijven komt op dit gebied. We hebben een community, dus dat is een mogelijkheid om je aan te sluiten bij bedrijven die hierin geïnteresseerd zijn. Bedrijven die je ook informatie kunnen en willen geven.” Het Digital Trust Center brengt ook regelmatig advies uit bij grote incidenten op het gebied van cybercriminaliteit.

Dat ondernemers op de hoogte zijn van hoe ze cybercriminaliteit tegen kunnen gaan, is vooral in de coronapandemie erg belangrijk. Volgens VPNgids.nl zijn de cijfers van cybercrime in Overijssel bijvoorbeeld met meer dan 400 procent gestegen in een jaar tijd. “Wat je ziet is dat de aanvallen op het gebied van cybercrime in coronatijd sterk zijn toegenomen. Er is meer cybercrime en minder gewone inbraak. Mensen zijn natuurlijk veel thuis als de digitaal werken, dus het wordt ook interessanter voor criminelen om te kijken of ze daar gegevens kunnen bemachtigen.

Blijvend probleem

Hoe groot het risico is om slachtoffer te worden van cybercrime is volgens Michel Verhagen wel moeilijk te zeggen. “Niet iedereen komt ervoor uit dat hij of zij slachtoffer is geworden”, vertelt hij. “Bedrijven schamen zich daar nog voor. Uit statistieken van het CBS blijkt wel dat 1 op de 5 bedrijven jaarlijks slachtoffer wordt van cybercrime. Zeker als je weet dat er 1,8 miljoen bedrijven zijn, kun je je indenken over hoeveel bedrijven dat kan gaan.” De helft van die bedrijven zou ook daadwerkelijk schade oplopen in de vorm van geld, weglopende klanten of schadeclaims.

“Het is een groot probleem, maar het is ook een probleem dat blijvend is”, gaat Verhagen verder. “Digitalisering zal niet worden teruggedraaid, dus je hebt geen keuze als bedrijf. As je digitaal wilt ondernemen, moet je ook veilig digitaal ondernemen. En dan moet je leren hoe je dat moet doen, net als dat bedrijven ooit geleerd hebben zichzelf te beschermen tegen normale inbraken of tegen brand. Ook dat heeft om investeringen gevraagd in kennis en zo zal je dat ook moeten doen met cybersecurity.”


Leave comment