Dag van het Open Erf biedt inspiratie voor biodiversiteit in eigen tuin

De geur van kamperfoelie, bloeiend in de namiddag. In het lage licht van een zon hangend op half zeven dartelen twee citroenvlinders vrolijk om elkaar heen. Ze maken, al vliegt het duo niet al te recht, gestaag hun weg richting de struik. De tong vouwt naar buiten, lijkend op een brandslang die afrolt. Wanneer de twee inheemse insecten hun proboscis in de nectar dopen, zitten ze eindelijk stil. Dit is precies hoe Jan Mertens & An De Schrijver (2022) een biodiverse tuin voor zich zien. 

Op zaterdag 24 mei opent biodiversiteitsambassadeur Kris Nootenboom haar erf aan de Akkerweg 6 voor bezoekers tijdens de tweede editie van de Dag van het Open Erf. Geïnteresseerden krijgen hier een rondleiding over het terrein. Het is onderdeel van een bredere campagne waaraan inmiddels twintig Gelderse gemeenten deelnemen om biodiversiteit in tuinen en op andere erven te bevorderen.

De Dag van het Open Erf is een project van het Praktijknetwerk Biodiversiteit bij Buitenlui, van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Ambassadeurs van dit netwerk, zoals Kris Nootenboom, zijn particuliere grondeigenaren (in het buitengebied) die zich inzetten voor het vergroten van biodiversiteit op hun terrein. In totaal zijn er ruim 40 ambassadeurs actief in Gelderland.

Op het erf van Nootenboom krijgen bezoekers een rondleiding en informatie over diverse kleine landschapselementen. Waaronder een bijenhaag, voedselbos, takkenril, boomgaard, alpacaweide en groente- en kruidentuin. Ook wordt er aandacht besteed aan waardevolle bloeiende planten, bloeibogen en nestgelegenheid voor bestuivers (red. wilde bijen, hommels, vlinders en honingbijen). Op de dag zelf ligt de nadruk op de volgende thema’s: ‘hoe creëer je een vogelvriendelijke tuin’ en ‘hoe creëer je een bestuivingsvriendelijke tuin?’

Recent hebben Nootenboom en haar man hun ontwerp voor een mini-voedselbos afgerond. Dit is een gecreëerde plantengemeenschap met een hoog aantal eetbare soorten.Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig. Zo meldt ze: ‘de realisatie van het voedselbos zien we echt als een verrijking voor de natuur, de biodiversiteit, het landschap en onze voedselproductie. Het voedselbos zorgt voor meer en kwalitatief betere plekken waar planten en dieren kunnen leven.’

In de enquête omtrent duurzaamheid van de gemeente (2025), gehouden onder inwoners van Nijkerk, benadrukt 60% het belang van bloemen, planten en bomen in de openbare ruimte. De gemeente reageert daar indirect op en spoort bewoners aan hun tuinen te vergroenen. De Dag van het Open Erf kan hier een helpende geven en inspiratie bieden om de eigen tuinen en ruimtes van bewoners natuurvriendelijker in te richten. 

Ben je zelf een groen initiatief gestart, houd jij je bezig met biodiversiteit in eigen tuin of heb je andere zaken die je met ons wil delen? Stuur ons een bericht op Instagram: @PaasRelaas, of mail ons via paaspost@gmail.com!