Annelin (28): “We dachten een goede oplossing te hebben voor de woningnood”

Jongeren die noodgedwongen in caravans wonen, dertigers die nog bij hun ouders op een kamertje van 2 bij 4 zitten en starterswoningen van 4 ton. De huizenmarkt staat op zijn kop. We nemen je mee in het verhaal van Annelin de Jonge, een 28-jarige vrouw uit Lemelerveld die nog bij haar vader en moeder woont. Ze bedacht samen met haar ouders een oplossing om tóch aan een woning te komen, maar met welke uitkomst?

Bladeren dwarrelen wild door de lucht en de regen trommelt op het dak van de auto. We hebben de autoweg al een tijdje geleden achter ons gelaten en vervolgen onze weg nu door kleine straatjes met aan weerszijde gekleurde bomen. We duiken de berm in voor een grote trekker die passeert en horen het loeien van koeien in de weide naast ons.

Aan de linkerkant van een kleine landweg doemt al snel het huis op waar Annelin samen met haar ouders woont. Het ligt ietwat verscholen achter de bomen, maar is omringd door frisse, groene weilanden met gevlekte runderen die langzaam op ons af komen lopen. Op de oprit staat een auto met een paardentrailer, maar de paarden zelf zijn in de omgeving niet te bespeuren. Op het erf is echter nog genoeg plek voor uitbreiding.

Zelf is Annelin niet thuis. Ze vertelt haar verhaal via de telefoon, wanneer ze in de auto zit en terugrijdt naar huis vanuit haar werk in Apeldoorn: “Ik woon heel erg buitenaf en ben daar heel erg aan verknocht. Ik werk in ‘de grote stad’, maar ik hoef eigenlijk helemaal niet weg uit Lemelerveld. Ik heb geen enorme haast om weg te gaan, want we kunnen het goed met elkaar vinden. Maar je bent 28 en je woont nog steeds bij ‘pa en moe’, dat is niet hoe het maatschappelijk gezien werkt.”

Ons kent ons

Ondanks dat ze zoals ze zelf zegt in ‘de grote stad’ werkt en een uur onderweg is naar haar dorp in Overijssel wil ze het niet verruilen voor een andere plaats. “Het landelijke en de mentaliteit hier daar houd ik wel van. Al woon ik buitenaf, ik weet wel wie mijn buurman is, wie wat doet en we komen we bij elkaar op de koffie.”

Zal het Annelin lukken om een huis te vinden in haar geliefde plaats? Of moet ze het boerenlandschap met weides, smalle weggetjes, koeien en knusse boerderijen toch achter zich laten?

De zoektocht

Annelin besluit op een gegeven moment de zoektocht te starten. Ingeschreven staat ze niet, omdat ze graag wil kopen in plaats van huren. Ze struint daarom Funda af, maar komt erachter dat een huis vinden in je eentje bepaald niet gemakkelijk is. Helemaal als blijkt dat mensen die zich inschrijven voor een bepaalde nieuwsbrief van de makelaar een voorkeurspositie hebben. Ze horen eerder wanneer een huis in de verkoop komt, nog voordat het terecht komt op de welbekende oranjekleurige woningsite. “Ik heb een makelaar gebeld en gevraagd: hoe zit dit dan? Ik werd niet boos ofzo, maar ik vond het wel een beetje flauw. De makelaar antwoordde daarop dat de huizenmarkt nou eenmaal lastig is.”

Annelin weet wel wat ze wil. Het liefst een groot stuk grond waar haar paarden kunnen grazen en ze de kosten voor de stalling achterwege kan laten. Een oude boerderij of een bouwval mag gerust, zo lang de grond maar een beetje betaalbaar is. Het ‘wensenlijstje’ van Annelin lijkt niet heel veel moeilijks te bevatten, toch vindt ze maar niet de plek en het huis waar ze naar op zoek is en al helemaal niet voor de prijs die ze voor ogen heeft. Daarom besluit ze het roer om te gooien en te informeren of ze misschien op het erf van haar ouders een huis kan bouwen.

“De markt is zo gek en in je eentje kan je daar niet zoveel mee. Daarom dachten we, eigenlijk uit noodzaak, wat als we iets kunnen bouwen wat op den duur een mantelzorgconstructie zou kunnen worden voor mijn ouders? Ze zijn nu nog kerngezond, dus daar komen ze niet voor in aanmerking. We zagen het al helemaal voor ons: een hooibergwoning, helemaal passend in het landschap. Maar de gemeente Dalfsen is best wel streng, als het gaat om wat wel en niet mag. We hadden gedacht dat dit juist een goede oplossing voor de woningnood zou zijn, maar blijkbaar gaat het niet zo gemakkelijk.”

De gemeente

Vreemd genoeg lijkt de gemeente, volgens Annelin, de plannen voor een serieuze oplossing voor de woningnood in de weg te staan. Wel bestaat er een nieuwe regeling: rood voor rood. Wanneer er iets anders wordt afgebroken, mag er weer iets nieuws voor teruggebouwd worden.

Wethouder Schuurman van de gemeente Dalfsen denkt hier anders over. “In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat wij proberen zoveel mogelijk mee te denken met inwoners die een extra woning op hun perceel willen bouwen, met name in het buitengebied van de gemeente Dalfsen. Wij zijn een ontwikkelingsgerichte gemeente en hebben voor verschillende ruimtelijke vraagstukken beleid vastgesteld, dat mogelijkheden geeft voor de bouw van extra woningen in het buitengebied.”

Maar, waarom lijkt het dan voor Annelin alsof er veel regelgeving aan vast zit? En het zo lastig lijkt te gaan? “De reden is dat wij, en met name ook de provincie, het buitengebied zo weinig mogelijk willen verstenen. De bebouwde kernen zijn de locaties die intensiever versteend kunnen worden, of worden uitgebreid met extra woningbouw. Bovendien is het toevoegen van een woning alleen mogelijk als het bestemmingsplan wordt aangepast. Dit is zo wettelijk geregeld. Maar we stimuleren de rood voor rood regeling. Dalfsen heeft met de uitvoering van dit beleid binnen de provincie Overijssel altijd vooropgelopen De regeling is dus een succes, helaas zelfs zo goed dat er momenteel weinig sloopvierkante meters zijn te vinden die nodig zijn om een nieuwe woning te kunnen bouwen.”

De gemeente ziet in het bijbouwen op het erf zeker een oplossing voor de woningnood: “Daar zijn wij het volledig mee eens en we zijn ons ook aan het oriënteren of er andere vormen dan reguliere woningen denkbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Tiny houses. Dit is al met de gemeenteraad besproken en moet nog worden vastgelegd in beleidsregels. Wij verwachten die in het eerste kwartaal 2022 aan de gemeenteraad aan te kunnen bieden.”

Het lijkt alsof zowel de gemeente Dalfsen en Annelin qua ideeën op één lijn zitten. De uitvoering daarvan laat nog even op zich wachten. Een woning laten bouwen brengt in ieder geval even wat uitzoekwerk met zich mee, zelfs op je eigen grond.

Meer weten over de woningnood in de provincie Overijssel? Een overzicht van het laatste nieuws vind je op Publiekplein. Volg ons ook op Facebook en Instagram voor de laatste updates. Zelf ook te maken met de woningnood in de provincie Overijssel? Laat het ons dan vooral weten via social media of de mail.

Leave comment